zmiana stylu życia i eliminacja produktów, które są uznane za toksyczne dla organizmu, redukcja stresu oraz poszukiwanie szczęścia. program 30 dni do zdrowego stylu życia pozwala pogłębić wiedzę z zakresu czystych produktów zarówno tych używanych od wewnątrz jak i na zewnątrz.
niedziela, 26 kwietnia 2020
Adaptogeny z szafranu. Fitoterapie

niedziela, 12 stycznia 2020
Baccilus coagulans. Niezwykłe probiotyki.
Baccilus coagulans. Niezwykłe probiotyki.
Aby szczep bakterii został uznany za probiotyczny, musi spełniać szereg wymagań.
- wykazują zdolność adherencji (przyczepiania się) do komórek nabłonka jelit,
- łatwo kolonizują przewód pokarmowy,
- nie wytwarzają toksycznych produktów metabolizmu szkodliwych dla organizmu człowieka,
- są odporne na niskie pH soku żołądkowego,
- pozostają żywe w obecności żółci,
- działają antagonistycznie wobec bakterii patogennych przewodu pokarmowego,
- zostały wyizolowane z organizmu człowieka,
- wykazują stabilność i możliwość produkcji biomasy na dużą skalę,
- wykazują udokumentowany klinicznie korzystny wpływ na zdrowie człowieka (badania na ludziach z randomizacją – metoda podwójnie ślepej próby z placebo),
- mają ustaloną przynależność taksonomiczną (rodzaj, gatunek, szczep) nowoczesnymi metodami genetycznymi.
Stosowanie probiotyków w profilaktyce zdrowia.
- wspomaganie układu odporniściowego,
- zapobieganie infekcjom układu moczowego,
- wspomaganie trawienia,
- leczenie biegunek,
- leczenie stanów zapalnych przewodu pokarmowego,
- eradykację helicobacter pyroli,
- zapobieganie AZS u dzieci,
- leczenie kamicy nerkowej,
- leczenie kolek,
- zapobieganie zapaleniu dziąseł,
- zwalczanie bakterii opornych na antybiotyki,
- leczenie chorób wątroby,
- walkę z rakiem jelita grubego,
- obniżanie cholesterolu,
- łagodzenie nietolerancji laktozy,
- walkę z nadwagą,
- leczenie autyzmu.
Bardziej szczegółowo o Baccilus coagulans
w stosowaniu i nie wywołuje dysbiozy jelitowej w organizmie ludzkim, co zostało udowodnione w badaniu TUTAJ
1.Obniża objawy IBS
2.Wykazuje inhibicyjne działania w stosunku do bakterii patogennych
3.Wspiercie dla przyswajania aminokwasów
Wspomaga regenerację mięśni.
5.Bacillus coagulans wspomagają układ immunologiczny
6.Redukuje ból w przypadku RZS
7.Poprawia funkcjonowanie układu kostno-stawowego przy RZS

Probiotyki i prebiotyki w jednej saszetce.
Probiotyki i prebiotyki w jednej saszetce.
Jaj stosować Digestion plus
Stosowanie proszku jest niezwykle proste. Wystarczy rano po przebudzeniu rozpuścić jedną saszetkę w 118 ml letniej wody a następnie zamieszać. Należy jedynie pamiętać, by unikać dodawania tego produktu do gorących napojów, ponieważ ich wysoka temperatura może wpłynąć szkodliwie na Bacillus coagulans w jego formule.Przez 30 min nic nie spożywać i pozwolić probiotykom i prebiotykom osiedlić się w miejscu docelowym.
![]() |
Digestion Plus Arbonne (probiotyki i prebiotyki) |
Co to są probiotyki?
Co to są prebiotyki?

środa, 6 listopada 2019
Oferty Arbonne, promocje Arbonne.
Oferty Arbonne:
Praca Arbonne
Teraz trochę na temat różnicy między najmocniejszymi produktami na przebarwienia.

niedziela, 20 października 2019
Program zdrowie Arbonne. Prawidłowa odbudowa DNA.
Dieta bez diety.
Jedzenie Twoim lekarstwem lub Twoją trucizną.
⇓ ⇓ ⇓
Przewodnik Programu Zdrowie Arbonne
⇑ ⇑ ⇑
Po co mam pić shake proteinowe? Co naprawia DNA?
Program zdrowie Arbonne jak działa.
Krótki filmik o kolekcji w programie KLIK
> Digestion plus (NOWOŚĆ) - prebiotyki i oraz 3 miliardy CFU bakterii Bacillus coagulans
- Shake proteinowy Pijemy dwa razy dziennie czyli z czterech posiłków w ciągu dnia dwa z nich zastępujemy shake
- Herbatka Ziołowa– pij raz dziennie. Oczyszcza organizm.
- Oczyszczanie organizmu czyli Body cleanse. Formuła produktu jest na tyle delikatna, że możesz stosować go codziennie. W programie 30 dni do zdrowego życia stosujemy ten produkt przez 7 dni, rozpoczynając od drugiego tygodnia. Rozrabiasz produkt w 1 litrze letniej wody i małymi łyczkami pijesz przez cały dzień. Smak cytrynowy.
- Fizz Sticks Fizz Sticks. Świetny produkt. Podczas programu 30 dni do zdrowego życia, kiedy organizm walczy z toksynami w naszym ciele żeby je wydalić, możemy często czuć popołudniowe zmęczenie. Ten zdrowy energetyk, daje bardzo mocny zastrzyk energii. Jest dla mnie numerem jeden w suplementacji Arbonne.
- Batonik 10g. Roślinnego białka, 4g. Błonnika, pestki dyni oraz nasiona słonecznika
- Zdrowy umysł zawiera fosfatydyloserynę pochodzącą z nasion słonecznika oraz witaminę B12, która wspomaga funkcjonowanie układu neurologicznego, przyczynia się do normalnych funkcji psychologicznych oraz zmniejsza uczucia zmęczenia i znużenia. Stosuj ten produkt codziennie, aby wspomagać funkcjonowanie mózgu i funkcje poznawcze, w tym pamięć i zdolność uczenia się.
- Zdrowa skóra, kwas hialuronowy, kolagen - Ten wegański produkt zawiera mieszankę składników pochodzenia roślinnego z wyciągiem z rokitnika oraz sosny kalifornijskiej w połączeniu z takimi składnikami jak kwas hialuronowy i witamina C. Witamina C odgrywa ważną rolę w budowie kolagenu i neutralizuje wolne rodniki pochodzące z promieniowania słonecznego UV oraz zanieczyszczonego środowiska, które powodują stres oksydacyjny. Ten wyjątkowy eliksir to Twoja codzienna porcja pielęgnacji od wewnątrz, która pomoże skórze zachować jędrny i gładki wygląd oraz zdrowo wyglądający blask. |
- Zielony Green balance-Produkt zawiera bogatą mieszankę koncentratów z różnokolorowych warzyw i owoców, która pomaga dostarczać przeciwutleniaczy, roślinnych składników odżywczych oraz błonnika. Wybierz bardziej zrównoważoną dietę i zdrowy styl życia od wewnątrz i na zewnątrz.
- Minerały i multiwitamina pochodząca ze zdrowej żywności- wyjątkowy produkt zawiera mieszankę 19 witamin i minerałów, w tym witaminy A i D, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie kości, oczu i układu odpornościowego. Dostarcza również kompleks multiwitamin, który może pomóc uzupełnić niedobory podstawowych składników odżywczych w formie, która ułatwia ich biodostępność i wchłanianie. Unikalna mieszanka składników pochodzenia roślinnego zawierająca ryboflawinę i witaminę C pomaga zwalczać stres oksydacyjny i zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy C, D i E pozyskane ze zdrowej żywności.
Znajdziesz mnie na fb:https://www.facebook.com/lenanaturalna/
na IG:https://www.instagram.com/lenanaturalna/?hl=pl
na google:https://fhu-seven-heaven-lena-grodz-gruntkowska.business.site
CDN

niedziela, 6 października 2019
Chleb bezglutenowy jak zrobić. Przepis na chleb bezglutenowy.
Chleb bezglutenowy.
Dlaczego warto choć przez miesiąc zrezygnować z pieczywa a jak już to zrobić sobie samodzielnie chlebek bezglutenowy?
Problem z dzisiejszym glutenem.
Mamy dwa rodzaje mąki: mąkę dobrej jakości, która zawiera dobry gluten, ten gluten się ciągnie jak guma do żucia i jest pulchny. Do wyrobu chleba z takiej dobrej mąki nic dodatkowo nie trzeba dodawać. Problemem bardziej jest mąka złej jakości i tu zaczyna się problem.-polepszacz emulgatorowo-enzymatyczny, który poprawia strukturę,
-polepszacz lecytyna, która poprawia objętość,
-polepszacz tłuszcz powoduje aby był lepszy smak,
-kwas askorbinowy i mąka Sojowa pomagają szybciej przetwarzać mąkę i odpowiadają za świeżość,
-propionian wapnia e282 jest to konserwant zapobiegający pleśnieniu
-olej palmowy węglan wapnia są stabilizatorami,
-glicerol pomaga utrzymać wilgotność
różnego typu zagęstniki:
-elcysteina o której napiszę poniżej bo wzbudza wiele kontrowersji,
-syrop glukozowo-fruktozowy. Jest to bardzo mocno przetworzony cukier jest mieszaniną cukrów prostych
-karmel dla koloru i podnosi kaloryczność.
Emulgatory w chlebie po co są?
Emulgatory służą do rozbicia tłuszczu i powodują że cała ta masa Chlebowa długo wytrzymuje nawet w stanie zamrożonym i takie emulgatory jak się dostają do naszego przewodu pokarmowego emulgujący łuszcze czyli rozbijają je na mikroskopijne drobne kropelki i ułatwiają ich wchłanianie.Można łatwo zauważyć, że sam chleb z dobrej mąki nie jest problemem tylko spożywanie każdego dnia chleba z gorszej jakościowo mąki z tymi wszystkimi dodatkami, które mogą przyczynić się do wielu schorzeń. Powstają złogi w jelitach które powodują wzdęcia i choroby skóry. zatykane są naczynia krwionośne czego skutkiem może być trądzik, wysypka, niestrawność, zaparcia czy biegunki. Problemem również mogą być zawarte w mące mykotoksyny które powstają ze spleśniałych ziaren powodujące alergię grzybicę choroby układu pokarmowego i wątroby. W mące można znaleźć również metabolity które są zostawione przez szkodniki. .
Elcysteina co to jest ?
Ponieważ poruszył mnie dogłębnie film przesłany przez Kasię zob. tutaj filmik postanowiłam troszeczkę zgłębić temat. Udało mi się dotrzeć do rzetelnych informacji i wyjaśniam możliwość pochodzenia tego typu materiałów czyli "coś" przypominające pęk włosów w babeczce.Mamy dwa rodzaje mąki jest mąka dobrej jakości, która zawiera dobry gluten jak już pisałam wyżej i która po wyrobie ma konsystencję gumy do żucia i mąka złej jakości, która ma zły gluten (konsystencja bardziej ciekła) , który pochodzi z ziaren, które są uszkodzone, niewyrośnięte, bądź wadliwe, bądź też mogą być spleśniałe i zawierać mykotoksyny.To co widać na filmiku to może być elcysteina jest to aminokwas z siarką, który jest uzyskiwany z włosów i paznokci dodaje się go jako środek uelastyczniający i jako konserwant. Ten konserwant jest używany od wielu wielu lat i nie jest szkodliwy dla organizmu jednak problemem może być pochodzenie tej elcysteiny. Najczęściej pozyskuje się ją właśnie z włosów zwierząt; między innymi z sierści psów, krów, ale i również z gęsich piór. Materiał jest moczony w kwasie solnym przez co uzyskuje odpowiednią konsystencję Następnie jest oczyszczany i jako konserwant może trafić do wyrobów piekarniczych. Jednak chcę zauważyć, że jeżeli mamy dobrej jakości mąkę i dobrej jakości ziarno z którego ta mąka powstaje, taki dodatek jak elcysteina nie jest dodawany.
Moi drodzy wybierajcie mądrze dobrej jakości chleb.
Zastępstwo chleba.
Dlaczego rezygnując na 30 dni z chleba (glutenu) możemy dużo zyskać?





Chleb bezglutenowy jak zrobić?
A tak naprawdę to Kto z nas nie marzył o prawdziwym chlebie, jak za dawnych czasów, taki chleb bez konserwantów, który i tak jest miękki i smaczny przez długi czas. Przepis jest naprawdę prosty, wychodzi za każdym razem, pieczywo zrobione jest z kaszy gryczanej niepalonej, która zawiera dużo rutyny i kwercetyny ( są to przeciwutleniacze uszczelniające naczynia krwionośne), ma działanie odkwaszające organizm). Jest również źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, i witaminy E oraz potasu, żelaza, wapnia, fosforu, miedzi, cynku czy jodu. Kasza gryczana ma również bardzo dużo krzemionki, która korzystnie wpływa na strukturę włosów, paznokci i naszej skóry.
Chleb jest idealny dla osób, które nie tolerują glutenu! ❤️
Składniki na chleb bezglutenowy:
500g kaszy gryczanej niepalonej
2 garście słonecznika
2–3 łyżeczki soli himalajskiej
woda (zalewamy kaszę 0,5 cm nad ziarna) 🥨INSTRUKCJA🥨
Przepis i wykonanie chleba bezglutenowego:
Kaszę zalej wodą i zostaw na dobę lub dwie. W tym czasie pod wodą rozpoczyna się proces fermentacji i powstaje nasz zakwas.
Po 1-2 dniach moczenia zblenduj kaszę
Dodaj słonecznik i sól. Ja lubię posypać jeszcze słonecznikiem na wierzchu.
Foremkę do chleba wyłóż papierem do pieczenia (można go natłuścić). Przelej ciasto na chleb i zostaw jeszcze na godzinkę.
Chleb piecz w 200 stopniach przez około godzinę (ja sprawdzam, czy po włożeniu do ciasta patyczek do szaszłyka jest wilgotny czy suchy). Dajcie znać, czy może już macie doświadczenie z pieczeniem własnego chlebka, jeśli tak, koniecznie wrzućcie przepis w komentarzu!
Dziękuję.

-
Piramida arbonne. Nie daj się zwieść i zadbaj o swoją wiedzę na temat piramid bo jest ich kilka odmian a ja przedstawię dwie,które doskonale...
-
Probiotyki i prebiotyki w jednej saszetce. Dbam o układ pokarmowy każdego dnia! Na co dzień znajdziesz mnie na IG @lenanaturalna Ten de...
-
Kosmetyki cruelty free - co to znaczy? Gdzie można je kupić? Jeśli zależy Ci na zwierzętach to musisz o tym wiedzieć. Termin "c...