niedziela, 6 października 2019

Chleb bezglutenowy jak zrobić. Przepis na chleb bezglutenowy.

Chleb bezglutenowy.

Dlaczego warto choć przez miesiąc zrezygnować z pieczywa a jak już to zrobić sobie samodzielnie chlebek bezglutenowy?

Trochę o chlebie........
Tematem dzisiejszego bloga jest chleb ponieważ jest wykluczany z wielu diet. Myślę że przetworzona żywność tak bardzo zalała nasz rynek, że ten chleb ze względu na zawartość glutenu jest wykluczany z diety. Przybliżę ten problem.

Problem z dzisiejszym glutenem.

Mamy dwa rodzaje mąki: mąkę dobrej jakości, która zawiera dobry gluten, ten gluten się ciągnie jak guma do żucia i jest pulchny. Do wyrobu chleba z takiej dobrej mąki nic dodatkowo nie trzeba dodawać. Problemem bardziej jest mąka złej jakości i tu zaczyna się problem.
Mąka złej jakości zawiera nie ciągnący się gluten. Ten gluten trzeba wszelkiego rodzaju dodatkami, czy konserwantami, czy ulepszaczami czasami "podkręcić", czyli spowodować aby wyglądał jak dobry zdrowy chleb. Aby mąka złej jakości służąca do wyrobu chleba jak i kiepskiej jakości gluten przypominał dobry gluten dodajemy polepszacz i tu przykład:
-polepszacz emulgatorowo-enzymatyczny, który poprawia strukturę,
-polepszacz lecytyna, która poprawia objętość,
-polepszacz tłuszcz powoduje aby był lepszy smak,
-kwas askorbinowy i mąka Sojowa pomagają szybciej przetwarzać mąkę i odpowiadają za świeżość,
-propionian wapnia e282 jest to konserwant zapobiegający pleśnieniu
-olej palmowy węglan wapnia są stabilizatorami,
-glicerol pomaga utrzymać wilgotność

różnego typu zagęstniki:

-elcysteina o której napiszę poniżej bo wzbudza wiele kontrowersji,
-syrop glukozowo-fruktozowy. Jest to bardzo mocno przetworzony cukier jest mieszaniną cukrów prostych
-karmel dla koloru i podnosi kaloryczność.

Emulgatory w chlebie po co są?

Emulgatory służą do rozbicia tłuszczu i powodują że cała ta masa Chlebowa długo wytrzymuje nawet w stanie zamrożonym i takie emulgatory jak się dostają do naszego przewodu pokarmowego emulgujący łuszcze czyli rozbijają je na mikroskopijne drobne kropelki i ułatwiają ich wchłanianie.
Można łatwo zauważyć, że sam chleb z dobrej mąki nie jest problemem tylko spożywanie każdego dnia chleba z gorszej jakościowo mąki z tymi wszystkimi dodatkami, które mogą przyczynić się do wielu schorzeń. Powstają złogi w jelitach które powodują wzdęcia i choroby skóry. zatykane są naczynia krwionośne czego skutkiem może być trądzik, wysypka, niestrawność, zaparcia czy biegunki. Problemem również mogą być zawarte w mące mykotoksyny które powstają ze spleśniałych ziaren powodujące alergię grzybicę choroby układu pokarmowego i wątroby. W mące można znaleźć również metabolity które są zostawione przez szkodniki. .

Elcysteina co to jest ?

Ponieważ poruszył mnie dogłębnie film przesłany przez Kasię zob. tutaj filmik postanowiłam troszeczkę zgłębić temat. Udało mi się dotrzeć do rzetelnych informacji i wyjaśniam możliwość pochodzenia tego typu materiałów czyli "coś" przypominające pęk włosów w babeczce.Mamy dwa rodzaje mąki jest mąka dobrej jakości, która zawiera dobry gluten jak już pisałam wyżej i która po wyrobie ma konsystencję gumy do żucia i mąka złej jakości, która ma zły gluten (konsystencja bardziej ciekła) , który pochodzi z ziaren, które są uszkodzone, niewyrośnięte, bądź wadliwe, bądź też mogą być spleśniałe i zawierać mykotoksyny.
To co widać na filmiku to może być elcysteina jest to aminokwas z siarką, który jest uzyskiwany z włosów i paznokci dodaje się go jako środek uelastyczniający i jako konserwant. Ten konserwant jest używany od wielu wielu lat i nie jest szkodliwy dla organizmu jednak problemem może być pochodzenie tej elcysteiny. Najczęściej pozyskuje się ją właśnie z włosów zwierząt; między innymi z sierści psów, krów, ale i również z gęsich piór. Materiał jest moczony w kwasie solnym przez co uzyskuje odpowiednią konsystencję Następnie jest oczyszczany i jako konserwant może trafić do wyrobów piekarniczych. Jednak chcę zauważyć, że jeżeli mamy dobrej jakości mąkę i dobrej jakości ziarno z którego ta mąka powstaje, taki dodatek jak elcysteina nie jest dodawany.

Moi drodzy wybierajcie mądrze dobrej jakości chleb.

Zastępstwo chleba.

Dlaczego rezygnując na 30 dni z chleba (glutenu) możemy dużo zyskać?

Jedną z zasad zdrowego odżywiania jest WSPIERANIE ORGANÓW WYDALANIA
Nasz organizm przyrównam do wanny , woda wpływa kranem - (u nas toksyny dostają się do naszego organizmu przez skórę,jedzenie,oddychanie) a kurek spustowy wanny (to u nas narządy wydalnicze- sposób w jaki toksyny wyprowadzane są z organizmu). Kiedy woda wpływa stałym i normalnym strumieniem nie mamy problemu. Kiedy natomiast woda wpływa do wanny bardzo mocnym strumieniem a kurek spustowy jest zatkany, wanna szybko się wypełnia i zaczyna się przelewać.
Tak też i u nas,kiedy nadmiar toksyn jest zbyt duży to dochodzi do CHOROBY.
Można powiedzieć że dają nam jakiegoś MOPA do osuszenia podłogi
(Czyli lekarstwo), które też samo dodaje toksyn i ma swoje własne skutki uboczne. Myślę, że większość ludzi chce stracić na wadze i dobrze się czuć, ale NIE ROZUMIEJĄ ONI W JAKI SPOSÓB OSIĄGNĄĆ DOBRY STAN ZDROWIA I WITALNOŚĆ.
Toksyny zamykają się w naszych komórkach tłuszczowych chroniąc Nasze narządy!!!
Jeżeli chcemy usprawnić organy wydalania musimy najpierw odblokować nasz korek spustowy.
I tak pozbędziesz się toksyn.
.
.
Skąd są toksyny?
Toksyny w naszym organiźmie pochodzą z czynnnków stresujących: ✅emocjonalny stres,
✅zanieczyszczone środowisko,
✅przetworzony pokarm,
✅nadwaga,
✅brak ruchu.
Stres prowadzi do nagromadzenia się toksyn w komórkach, to z kolei prowadzi do cichego stanu zapalnego - a to prowadzi do procesu chorobowego..
.
Ograniczenie czynników stresowych/ toksyn obniży cichy stan zapalny - a to z kolej pozbędzie się środowiska, w którym choroby łatwo się rozwijają…
A TO PROWADZI DO ZDROWIA!!!




Chleb bezglutenowy jak zrobić?

Ten #przepisnachlebbezglutenu znalazłam na instagramie u pani doktor Natali Musiał Kaczmarek a że razem dbamy o piękną skórę naszych podopiecznych wiemy, że dieta jest kluczowym elementem.
Więcej o diecie dla pięknej skóry niebawem na blogu

A tak naprawdę to Kto z nas nie marzył o prawdziwym chlebie, jak za dawnych czasów, taki chleb bez konserwantów, który i tak jest miękki i smaczny przez długi czas. Przepis jest naprawdę prosty, wychodzi za każdym razem, pieczywo zrobione jest z kaszy gryczanej niepalonej, która zawiera dużo rutyny i kwercetyny ( są to przeciwutleniacze uszczelniające naczynia krwionośne), ma działanie odkwaszające organizm). Jest również źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, i witaminy E oraz potasu, żelaza, wapnia, fosforu, miedzi, cynku czy jodu. Kasza gryczana ma również bardzo dużo krzemionki, która korzystnie wpływa na strukturę włosów, paznokci i naszej skóry.

Chleb jest idealny dla osób, które nie tolerują glutenu! ❤️

Składniki na chleb bezglutenowy:

500g kaszy gryczanej niepalonej
2 garście słonecznika
2–3 łyżeczki soli himalajskiej
woda (zalewamy kaszę 0,5 cm nad ziarna) 🥨INSTRUKCJA🥨

Przepis i wykonanie chleba bezglutenowego:

Kaszę zalej wodą i zostaw na dobę lub dwie. W tym czasie pod wodą rozpoczyna się proces fermentacji i powstaje nasz zakwas.

Po 1-2 dniach moczenia zblenduj kaszę
Dodaj słonecznik i sól. Ja lubię posypać jeszcze słonecznikiem na wierzchu.
Foremkę do chleba wyłóż papierem do pieczenia (można go natłuścić). Przelej ciasto na chleb i zostaw jeszcze na godzinkę.

Chleb piecz w 200 stopniach przez około godzinę (ja sprawdzam, czy po włożeniu do ciasta patyczek do szaszłyka jest wilgotny czy suchy). Dajcie znać, czy może już macie doświadczenie z pieczeniem własnego chlebka, jeśli tak, koniecznie wrzućcie przepis w komentarzu!




Dziękuję.






2 komentarze: