Chleb bezglutenowy.
Dlaczego warto choć przez miesiąc zrezygnować z pieczywa a jak już to zrobić sobie samodzielnie chlebek bezglutenowy?
Problem z dzisiejszym glutenem.
Mamy dwa rodzaje mąki: mąkę dobrej jakości, która zawiera dobry gluten, ten gluten się ciągnie jak guma do żucia i jest pulchny. Do wyrobu chleba z takiej dobrej mąki nic dodatkowo nie trzeba dodawać. Problemem bardziej jest mąka złej jakości i tu zaczyna się problem.-polepszacz emulgatorowo-enzymatyczny, który poprawia strukturę,
-polepszacz lecytyna, która poprawia objętość,
-polepszacz tłuszcz powoduje aby był lepszy smak,
-kwas askorbinowy i mąka Sojowa pomagają szybciej przetwarzać mąkę i odpowiadają za świeżość,
-propionian wapnia e282 jest to konserwant zapobiegający pleśnieniu
-olej palmowy węglan wapnia są stabilizatorami,
-glicerol pomaga utrzymać wilgotność
różnego typu zagęstniki:
-elcysteina o której napiszę poniżej bo wzbudza wiele kontrowersji,
-syrop glukozowo-fruktozowy. Jest to bardzo mocno przetworzony cukier jest mieszaniną cukrów prostych
-karmel dla koloru i podnosi kaloryczność.
Emulgatory w chlebie po co są?
Emulgatory służą do rozbicia tłuszczu i powodują że cała ta masa Chlebowa długo wytrzymuje nawet w stanie zamrożonym i takie emulgatory jak się dostają do naszego przewodu pokarmowego emulgujący łuszcze czyli rozbijają je na mikroskopijne drobne kropelki i ułatwiają ich wchłanianie.Można łatwo zauważyć, że sam chleb z dobrej mąki nie jest problemem tylko spożywanie każdego dnia chleba z gorszej jakościowo mąki z tymi wszystkimi dodatkami, które mogą przyczynić się do wielu schorzeń. Powstają złogi w jelitach które powodują wzdęcia i choroby skóry. zatykane są naczynia krwionośne czego skutkiem może być trądzik, wysypka, niestrawność, zaparcia czy biegunki. Problemem również mogą być zawarte w mące mykotoksyny które powstają ze spleśniałych ziaren powodujące alergię grzybicę choroby układu pokarmowego i wątroby. W mące można znaleźć również metabolity które są zostawione przez szkodniki. .
Elcysteina co to jest ?
Ponieważ poruszył mnie dogłębnie film przesłany przez Kasię zob. tutaj filmik postanowiłam troszeczkę zgłębić temat. Udało mi się dotrzeć do rzetelnych informacji i wyjaśniam możliwość pochodzenia tego typu materiałów czyli "coś" przypominające pęk włosów w babeczce.Mamy dwa rodzaje mąki jest mąka dobrej jakości, która zawiera dobry gluten jak już pisałam wyżej i która po wyrobie ma konsystencję gumy do żucia i mąka złej jakości, która ma zły gluten (konsystencja bardziej ciekła) , który pochodzi z ziaren, które są uszkodzone, niewyrośnięte, bądź wadliwe, bądź też mogą być spleśniałe i zawierać mykotoksyny.To co widać na filmiku to może być elcysteina jest to aminokwas z siarką, który jest uzyskiwany z włosów i paznokci dodaje się go jako środek uelastyczniający i jako konserwant. Ten konserwant jest używany od wielu wielu lat i nie jest szkodliwy dla organizmu jednak problemem może być pochodzenie tej elcysteiny. Najczęściej pozyskuje się ją właśnie z włosów zwierząt; między innymi z sierści psów, krów, ale i również z gęsich piór. Materiał jest moczony w kwasie solnym przez co uzyskuje odpowiednią konsystencję Następnie jest oczyszczany i jako konserwant może trafić do wyrobów piekarniczych. Jednak chcę zauważyć, że jeżeli mamy dobrej jakości mąkę i dobrej jakości ziarno z którego ta mąka powstaje, taki dodatek jak elcysteina nie jest dodawany.
Moi drodzy wybierajcie mądrze dobrej jakości chleb.
Zastępstwo chleba.
Dlaczego rezygnując na 30 dni z chleba (glutenu) możemy dużo zyskać?





Chleb bezglutenowy jak zrobić?
A tak naprawdę to Kto z nas nie marzył o prawdziwym chlebie, jak za dawnych czasów, taki chleb bez konserwantów, który i tak jest miękki i smaczny przez długi czas. Przepis jest naprawdę prosty, wychodzi za każdym razem, pieczywo zrobione jest z kaszy gryczanej niepalonej, która zawiera dużo rutyny i kwercetyny ( są to przeciwutleniacze uszczelniające naczynia krwionośne), ma działanie odkwaszające organizm). Jest również źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, i witaminy E oraz potasu, żelaza, wapnia, fosforu, miedzi, cynku czy jodu. Kasza gryczana ma również bardzo dużo krzemionki, która korzystnie wpływa na strukturę włosów, paznokci i naszej skóry.
Chleb jest idealny dla osób, które nie tolerują glutenu! ❤️
Składniki na chleb bezglutenowy:
500g kaszy gryczanej niepalonej
2 garście słonecznika
2–3 łyżeczki soli himalajskiej
woda (zalewamy kaszę 0,5 cm nad ziarna) 🥨INSTRUKCJA🥨
Przepis i wykonanie chleba bezglutenowego:
Kaszę zalej wodą i zostaw na dobę lub dwie. W tym czasie pod wodą rozpoczyna się proces fermentacji i powstaje nasz zakwas.
Po 1-2 dniach moczenia zblenduj kaszę
Dodaj słonecznik i sól. Ja lubię posypać jeszcze słonecznikiem na wierzchu.
Foremkę do chleba wyłóż papierem do pieczenia (można go natłuścić). Przelej ciasto na chleb i zostaw jeszcze na godzinkę.
Chleb piecz w 200 stopniach przez około godzinę (ja sprawdzam, czy po włożeniu do ciasta patyczek do szaszłyka jest wilgotny czy suchy). Dajcie znać, czy może już macie doświadczenie z pieczeniem własnego chlebka, jeśli tak, koniecznie wrzućcie przepis w komentarzu!
Bardzo fajnie zostało to napisane.
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję za komentarz.
Usuń